Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ενισχύει τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης


Επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς τα προγράμματα συμβολαίων σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων, με τη συμμετοχή αγροτών και επιχειρήσεων



Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο επιταχύνει τη διείσδυσή του στην εγχώρια αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Πρωταγωνιστής αναδεικνύεται η Τράπεζα Πειραιώς, αφού καρπώθηκε το κερδοφόρο κομμάτι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας μέσω των προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας. 

Σ' αυτά συμμετέχουν πλέον περισσότεροι από 14.000 αγροτοκτηνοτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα, 90 επιχειρήσεις εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και συνεταιρισμοί, ενώ τα συνολικά κονδύλια πίστωσης που έχουν χορηγηθεί ξεπερνούν τα 440 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται ως «σανίδα σωτηρίας» στο αντικειμενικό πρόβλημα ρευστότητας που έχουν πολλοί παραγωγοί, με προφανή σκοπό να συμβάλλει στην καπιταλιστικοποιήση της αγροτικής παραγωγής, με έμφαση στα εξαγώγιμα και πρώτης τάξης προϊόντα, όπως είναι το ελληνικό βαμβάκι, ο καπνός, το βιομηχανικό ροδάκινο, η κορινθιακή σταφίδα κ.ά. αλλά και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.