Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Οταν οι ΗΠΑ ενισχύουν το «αντιδολαριακό» μέτωπο


   

Την περασμένη Κυριακή από τη στήλη του «Ριζοσπάστη» «Διεθνής Οικονομία» υπενθυμίζαμε ότι το νόμισμα της Κίνας γουάν είχε αναδειχτεί στη δεύτερη θέση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών για το 2013, και χώρες όπως η Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Βρετανία (συμφώνησε ανταλλαγές γουάν με λίρα), μαζί βεβαίως και η Κίνα, έκαναν χρήση του γουάν στις εμπορικές τους συναλλαγές. Επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας για μεταξύ τους ανταλλαγή νομισμάτων ύψους έως 350 δισ. γουάν, με σκοπό την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών των χωρών της Ευρωζώνης με την Κίνα. Ταυτόχρονα, από τον Ιούνη του 2014, άρχισαν οι συναλλαγές μεταξύ Κίνας - Ρωσίας «στα εθνικά τους νομίσματα», 

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Οι 10 πολυεθνικές που ελέγχουν σχεδόν οτιδήποτε τρώμε







Δεν είναι σχήμα λόγου αλλά η αδυσώπητη πραγματικότητα. Δέκα πολυεθνικές επιχειρήσεις ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων που καταναλώνουμε.



Σύμφωνα με γράφημα που δημιούργησε η οργάνωση Oxfam International και δημοσιεύει το Business Insider, οι 10 εταιρείες που βρίσκονται πίσω σχεδόν από κάθε είδος που βρίσκεται στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ είναι οι: