Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία

 
 
 
Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία καταδεικνύει το βάθος της κρίσης, την παρατεταμένη ύφεση και την προδιαγεγραμμένη πορεία καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων για την προσωρινή και αναιμική καπιταλιστική ανάκαμψη. Επιβεβαιώνει ότι όποιο μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης και αν ακολουθείται, ο καπιταλισμός ακολουθεί πιστά τον κύκλο ανά φάση των οικονομικών καπιταλιστικών κρίσεων υπερπαραγωγής : Κρίση, ύφεση (σταθερότητα τιμών, χαμηλό επίπεδο παραγωγής που έπαψε πια να μειώνεται, χαμηλός τόκος και αύξηση πιστωτικού κεφαλαίου - τραπεζικού δανεισμού), αναζωογόνηση (σχετική άνοδος παραγωγής, σχετική αύξηση τιμών), άνοδος.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της φάσης του πρώτου κύκλου, στην κρίση, είναι η πτώση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης, η πτώση τιμών και η μείωση της παραγωγής, η άνοδος της ανεργίας και η αύξηση των τόκων. Οι επιχειρήσεις με μεγάλο κεφάλαιο προσαρμόζονται ευκολότερα, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, με το φτήνεμα της εργατικής δύναμης (μείωση των μισθών, ανατροπή του εργάσιμου χρόνου εργασίας, ανατροπή της όποιας κοινωνικής ασφάλισης), με στόχο την αύξηση του απλήρωτου μέρους εργασίας που κλέβουν οι κεφαλαιοκράτες από τους εργάτες (υπεραξία), εισαγωγή τεχνικών μέσων βελτίωσης στην παραγωγή.
Η πτώση τιμών οδηγεί στην πτώση της αξίας μερών του κεφαλαίου που ρίχνουν οι κεφαλαιοκράτες π.χ. για αγορά μέσων παραγωγής, πράγμα που οδηγεί σε μια σταδιακή σταθεροποίηση πτώσης του ποσοστού κέρδους. Ενώ για τα λαϊκά στρώματα η όποια πτώση τιμών δεν σημαίνει ότι οδηγεί στη βελτίωση της κατάστασής τους, αφού ήδη οι μειώσεις μισθών, ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, Πρόνοια κλπ. ισοπεδώνουν το λαϊκό εισόδημα. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων -που εμπεριέχει όλα τα πιο πάνω- οδηγεί στην καταστροφή εργαζομένων και μέρους κεφαλαίων, επιχειρήσεων που δεν αντέχουν. Έτσι αυξάνεται και η συγκέντρωση - συγκεντροποίηση κεφαλαίων και παραγωγής στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους, που διασώζονται από την κρίση πατώντας στα συντρίμμια εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.
Τι αποτυπώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ;
1. Αβεβαιότητα και κόντρες για την παγκόσμια κατάσταση στην οικονομία και τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος μονοπωλιακών ομίλων και κρατών ενάντια σε άλλα διεθνή τμήματα κεφαλαίου.
Με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός θεωρεί ότι η «ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει μείνει πίσω, είναι άνιση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να επαναξετάσει τη χαλάρωση της πολιτικής της». Καλεί τη Γερμανία να στηρίξει την «εξισορρόπηση» των εμπορικών ισοζυγίων ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ (μιας και η Γερμανία έχει πολλές εξαγωγές αποφέροντάς της τεράστια κέρδη έναντι άλλων). Σύσταση, που αντανακλά τη διαμάχη των ΗΠΑ, του ΔΝΤ και κρατών της ΕΕ του Νότου, για τα πλεονάσματα της Γερμανίας που εμποδίζουν την ανάκαμψη του «Νότου». Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ προχωράνε και στην ΕΚΤ, με το να αποτραπεί η παραπέρα μείωση της ρευστότητας κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις.
2. Η παρατεταμένη κρίση, και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων (εργατικής δύναμης, κεφαλαίων), πτώση των τιμών, στο πλαίσιο γενικότερων μέτρων για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Τα μέτρα που προωθούν η ΕΕ, το ΔΝΤ και τώρα ο ΟΟΣΑ, με έκθεσή του στη συγκυβέρνηση, οι λεγόμενες παρεμβάσεις στην αγορά, είναι μέτρα που στο όνομα της μείωσης των τιμών στα είδη κατανάλωσης, επί της ουσίας οδηγούν στη μείωση του κόστους παραγωγής των μονοπωλίων, που με τη σειρά τους διαμορφώνουν και τις αντίστοιχες τιμές στο λιανεμπόριο. Μέτρα «απελευθέρωσης», κατάργηση περιορισμών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων, που οδηγούν στη συγκέντρωση κεφαλαίων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε κλάδους παραγωγής και της οικονομίας (βιομηχανία μεταποίησης, διακίνηση - μεταφορές εμπορευμάτων κλπ.) σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη προβλέπεται για μετά το 2015, που θα είναι αναιμική, με την ανεργία να φτάνει στο 26,6%... Ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του χρέους, που θα συνεπάγεται νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χτύπημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, επιταχύνοντας τον κύκλο αίματος για την «αναζωογόνηση και την άνοδο» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
πηγή 902.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου