Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Καμπότζη: Νεκροί και τραυματίες από σφαίρες της αστυνομίας εναντίονεργατών




Μία γυναίκα έπεσε νεκρή και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από αστυνομικά πυρά εναντίον διαδήλωσης εργατών της κλωστοϋφαντουργίας στην πρωτεύουσα της ΚαμπότζηςΠνομ-Πενχ.
Το γεγονός σημειώθηκε τηνΤρίτη το πρωί (τοπική ώρα) όταν εκατοντάδες εργάτες έκαναν πορεία προς την οικία του πρωθυπουργού, στο κέντρο της πόλης, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Οι διαδηλωτές προέρχονταν από ένα εργοστάσιο που παράγει ρούχα για διεθνείς φίρμες όπως η «Gap» καιη «H&M».
Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα αλλά και με πραγματικές σφαίρες, κάτι που πιστοποιείται από το γεγονός ότι η νεκρή, ήταν μία γυναίκα που βρισκόταν στο χώρο τυχαία και χτυπήθηκε στο στήθος από τις σφαίρες των αστυνομικών. Δεκάδες διαδηλωτέςτραυματίστηκαν από τη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων.
Οι μισθοί πείνας τρέφουν τα κέρδη του κεφαλαίου
Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας αντιστοιχεί στο 80% των εξαγωγών της χώρας και απασχολεί περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους σε σύνολο πληθυσμού 14,5 εκατομμυρίων. Ωστόσο η πλειοψηφία των εργοστασίων στη χώρα ανήκουν σε μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εκμεταλλεύτηκαν την πολιτική των κυβερνήσεων της αστικής τάξης της Καμπότζης για «φιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον», που σημαίνει μισθούς εξαθλίωσης και συνθήκες σκλαβιάς για τους εργαζόμενους.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Χουν Σεν -όπως άλλωστε και οι απανταχού πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου- έχει επιτεθεί στις εργατικές διεκδικήσεις λέγοντας ότι μπορεί να απειλήσουν τη βιομηχανία του ενδύματος και να οδηγήσουν τις εταιρείες σε «φθηνότερες» χώρες όπως η Βιρμανίατο Λάος ή η Ινδία.

Πηγή 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου